Schab w aromatycznym sosie z pieczarkami
Schab z warzywami świetnie pasuje do ziemniaków i klusek. Bardzo aromatyczny sos i miękkie rozpływające się mięso to największa jego zaleta.
Składniki:
7 kotletów schabowych pokrojonych na grubość ok 2 cm
1 cebula
1 marchewka
1/4 selera
1/2 pora (jasnozielona część)
1 cebula
1 marchewka
1/4 selera
1/2 pora (jasnozielona część)
8 pieczarek + 2 pieczarki do przysmażenia na koniec
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przyprawy:
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszony lubczyk, papryka słodka, majeranek,
olej
olej
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w grubszą kostkę, marchewkę i pora pokroić plasterki, selera pokroić w drobniejsze kawałki.
Schab przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą, majerankiem.
Skropić kotlety olejem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można również na noc)
Podsmażyć mięso na patelni (stopień przysmażenia wpływa na końcowy kolor sosu) i przełożyć do garnka a na tę samą patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule, podsmażyć a następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż pieczarki zaczną się przypiekać. Zalać patelnię gorącą wodą (około 100ml), tak aby wszystkie smaki puściły z patelni i przelać wszystko do garnka.
Dolać do garnka wody tak, by przykryła mięso, dodać marchew, seler, pokrojonego pora, liście laurowe i ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1-1,5 godziny. Na końcu sos można zaciągnąć mąką ryżową lub pszenną w proporcji 1/4 szklanki wody z 2 łyżeczkami mąki.
Skropić kotlety olejem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można również na noc)
Podsmażyć mięso na patelni (stopień przysmażenia wpływa na końcowy kolor sosu) i przełożyć do garnka a na tę samą patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule, podsmażyć a następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż pieczarki zaczną się przypiekać. Zalać patelnię gorącą wodą (około 100ml), tak aby wszystkie smaki puściły z patelni i przelać wszystko do garnka.
Dolać do garnka wody tak, by przykryła mięso, dodać marchew, seler, pokrojonego pora, liście laurowe i ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1-1,5 godziny. Na końcu sos można zaciągnąć mąką ryżową lub pszenną w proporcji 1/4 szklanki wody z 2 łyżeczkami mąki.
2 pozostałe pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na suchej patelni na złoty kolor. Posolić i ułożyć na gotowym sosie. Całość posypać natką pietruszki.
2 komentarze
Bluegirl.ewa
Robiłam w tygodniu, miałam akurat nadstan pieczarek. Weszłam na bloga, skorzystałam z wyszukiwarki – dziękuję za tę opcję! i znalazłam super propozycję obiadu z pieczarkami. Wszystkim bardzo smakowało, spisuję więc w swój segregator i będę robić częściej. Dziękuję
Monika Molecka
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂