Bułki hamburgerowe

Te bułki są rewelacyjne bo miękkie i puszyste. Podpieczone świetnie nadają się do hamburgerów. Koniecznie posypane muszą być sezamem bo to oryginalna bułka hamburgerowa.

 Składniki na 8-9 szt:

450 g mąki pszennej typ 550

150 ml wody, letniej

50 ml mleka, letniego

1 łyżka cukru

20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych

1 płaska łyżeczka soli

50 ml oleju

2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)

Dodatkowo:
2 żółtko+ 1 łyżka wody, do posmarowania
sezam jasny
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. w letniej wodzie z mlekiem rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać rozczyn i odstawić w cieple miejsce na 10 min. 
Do mąki dodać białka, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.
Całość wymieszać dokładnie najpierw łyżką a po chwili zacząć wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie. 
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę. 
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 8 lub 9 porcji w zależności jak duże chcemy.
Uformować bułki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach
 Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra- dół (bez termoobiegu)
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.  
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i wody i posypać sezamem.
Piec przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru. 
Studzić na kratce.
Bułki można mrozić w woreczkach foliowych przeznaczonych do żywości. 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy