Bułki hamburgerowe
Te bułki są rewelacyjne bo miękkie i puszyste. Podpieczone świetnie nadają się do hamburgerów. Koniecznie posypane muszą być sezamem bo to oryginalna bułka hamburgerowa.
Składniki na 8-9 szt:
450 g mąki pszennej typ 550
150 ml wody, letniej
50 ml mleka, letniego
1 łyżka cukru
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
Dodatkowo:
2 żółtko+ 1 łyżka wody, do posmarowania
sezam jasny
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i wsypać do miski. w letniej wodzie z mlekiem rozpuścić drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Wymieszać rozczyn i odstawić w cieple miejsce na 10 min.
Do mąki dodać białka, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.
Całość wymieszać dokładnie najpierw łyżką a po chwili zacząć wyrabiać ręką. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 8 lub 9 porcji w zależności jak duże chcemy.
Uformować bułki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki w dość sporych odstępach
Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra- dół (bez termoobiegu)
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.
Po tym czasie posmarować mieszaniną żółtka i wody i posypać sezamem.
Piec przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru.
Studzić na kratce.
Bułki można mrozić w woreczkach foliowych przeznaczonych do żywości.
9 komentarzy
Natalia
Bułki są cudowne 🍔 idealne do hamburgerów i nie tylko 😉 robimy je już kolejny raz i zajadamy🤭 głównie z szarpaną wieprzowiną ☺️
Ela
Bułeczki mega wyszły 😉. Polecam
Aga
Jednym słowem PETARDA 😁
Asia
Czy można czymś zastąpić białka? Może być aquafaba?
Moje dzieci maja alergie i muszę coś kombinować :/
Monika Molecka
Nie znam produktu nigdy nie miałam do czynienia z Aquafabą
Magda
Jak najbardziej można
Maria
Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechować do rana w lodówce i następnie upiec bułki?
Monika Molecka
Nie praktykuję, ale pewnie można
Sylwia
Jak długo należy wyrabiać ciasto jeśli urzywwmy do tego robota kuchennego? Dziękuje i pozdrawiam! 🙂