
Drożdżówki z serem i morelami
Drożdżówki z serem i morelami to puszyste bułeczki z mocno waniliowym wypełnieniem z serka śmietankowego i dodatkiem w postaci moreli. Wspaniale smakują z kubkiem kawy lub herbaty
Składniki na 12 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
300 g twarogu półtłustego (jak na sernik)
1 op cukru wanilinowego
30 g cukru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
12 połówek moreli
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut. Nie trzeba robić rozczynu ale polecam to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Ser utrzeć widelcem razem z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym oraz ekstraktem z wanilii. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć prosto róg.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części (ok.50g każda), uformować kulki i położyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (moje dno miało średnicę 5 cm). Na środek każdego krążka wyciskać z rękawa masę serową, ułożyć połówkę moreli. Drożdżówki odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180*C. Drożdżówki piec przez 20-25 min.Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polukrować wystudzone drożdżówki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

