Galaretka z malinami z malinowej herbaty ze śmietaną i kruszonką maślaną

Kiedy córka zawołała, że chce galaretkę i zrobiłam szybki przegląd szafek okazało się, że po galaretce nie zostało śladu. Pomyślałam, że przecież galaretkę można zrobić z herbaty, do tego jej ulubionej- malinowej Teekanne. Bardzo aromatyczna w smaku herbata, o bogatym smaku malin. Taka też wyszła nam galaretka do której dodałam mrożone maliny, bitą śmietanę i upiekłam maślaną chrupiącą kruszonkę. Smak galaretki możemy przygotować według upodobań. 

 

 Składniki na 6 porcji:

Galaretka z herbaty:
600 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
2,5 łyżki cukru
100 g malin świeżych lub mrożonych
Śmietana:
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Maślana kruszonka:
75 g mąki pszennej
50g masła
50 g cukru

Przygotowanie:

Z 600 ml wody odlać 100 ml i wymieszać w niej żelatynę. Odstawić na 10 min aż napęcznieje. Pozostałą wodę razem z cukrem zagotować w garnku. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Włożyć 2 saszetki herbaty malinowej, przykryć i pozostawić ok 2 minut. Wyjąć woreczki i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać aż cała się rozpuści i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Aby zrobić kruszonkę mąkę, cukier i masło zagnieść dokładnie aż powstaną grudki. Tak powstałą kruszonkę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłożyć. Piec w 190 stopniach przez ok 10 min aż stanie się złoto- brązowa. Wyjąć blaszkę i kruszonkę wystudzić.
Do pucharków lub kieliszków włożyć maliny, wlać tężejącą galaretkę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na galaretkę, posypać kruszonką.



Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!