Dorsz z brokułową kruszonką
Dorsz z chrupiącą posypką nadaje się na naprawdę wystawną kolację czy obiad. Ja jestem nim zachwycona bo smakował obłędnie.
Składniki dla 4 osób:
4 szt fileta lub polędwicy z dorsza
50 g bułki tartej
50 g masła
50 g brokuła, świeżego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki mascarpone
Przygotowanie:
Polędwice z dorsza umyć i osuszyć (mrożoną wcześniej rozmrozić). Oprószyć solą i pieprzem i odstawić.
Masło roztopić i wystudzić. Brokuła umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno.
Bułkę tart a wsypać do miski, dodać brokuła, skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać roztopione masło, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać aby masło dobrze skleiło kruszonkę.
Każdy kawałek ryby posmarować z wierzchu serkiem mascarpone i obficie nałożyć kruszonkę na każdy kawałek.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Ułożyć rybę w naczyniu żaroodpornym i piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 min aż kruszonką zacznie się przypiekać.
3 komentarze
Basia
Uwielbiam ryby i goszczą na moim stole znacznie częściej, niż ryby. Natomiast chętnie wypróbowałabym Twój przepis nie na dorszu, a na łososiu https://www.mowisalmon.pl/ Jak myślisz, czy takie danie także wyjdzie?
Anonimowy
Wszystko ok tylko że dorsz to też mięso…
Malgosia
Brzmi pysznie! Czy bułkę tarta można pominąć lub zastąpić czymś bez pszenicy?