Duńskie ciasteczka z czekoladą
Duńskie ciasteczka z czekoladą to bardzo maślane ciasteczka w połowie zamoczone w czekoladzie. To już drugi przepis na blogu i w nieco innych proporcjach ale oba są świetne i wytrzymują w puszce bardzo długo.
Składniki 17 szt:
120 g miękkiego masła 83%
60 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii
2 żółtka
150 g mąki pszennej typ 450
25 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
150 g deserowej czekolady 50%
posypka Cristalperals Mona Lisa
Przygotowanie:
Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem na jasną puszystą masę.
Dodać żółtka i miksować aż połączą się z masą.
Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pastę z wanilii i proszek do pieczenia i miksować krótko tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (rękaw musi być mocny) i za pomocą gwieździstej tylki (u mnie Wilton 1M) wyciskać na blaszkę ciasteczka takiej wielkości aby środek miał około 1 cm. Ciastek powinno wyjść około 16-17 sztuk.
Ciastka piec przez 10- 12 minut w temp 180*C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia aby ciasteczka się nie pokruszyły.
Wystudzone ciasteczka zamoczyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypać posypką. Aby czekolada się ścięła najlepiej włożyć ciastka z blaszką na chwilę do lodówki.
3 komentarze
Agnieszka
Robiłam te ciasteczka dzisiaj w mniejszej formie z córką:-) ciasteczka przepyszne. Córka zajada ze smakiem.
Andrzej
Prawdziwa klasyka! Moja babcia często je robiła, tylko nazywały się po prostu ciastka maślane, a posypki dawała różne -a to kokos, a to orzechy… Chętnie przypomnę sobie ten smak 🙂
Emilia
Koniecznie muszę spróbować.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam. 🙂