Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym
Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym smakują rewelacyjnie! Zamiast ryżu- kasza a w zamian sosu pomidorowego jest sos grzybowy. Świetnie smakują podane z ziemniakami i buraczkami konserwowymi.
Składniki na 15 szt:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
350 g kapusty białej
100 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
pieprz mielony
1/2 cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos grzybowy:
1/2 cebuli
4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
300 g grzybów świeżych
150 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 30 ml wody
sól i pieprz
natka pietruszki
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia gołąbków
olej Kujawski 3 ziarna, do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę obrać z twardych liści, opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Kaszę ugotować i przestudzić.
W misce wymieszać: mięso mielone, jajko, kapustę, kaszę, usmażoną cebulkę, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Mokrymi dłońmi formować gołąbki, powinno ich wyjść ok 15 sztuk.
Każdego gołąbka obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć gołąbki i obsmażyć z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Usmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół.
Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone grzyby i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 min ciągle mieszając aby się nie przypaliły.
Na patelnię wlać bulion, śmietankę i gotować odkryte przez 8 min. Na patelnię wlać wodę z mąką ziemniaczaną i zagotować. Całość doprawić solą i pieprzem oraz natką pietruszki.
Sosem zalać gołąbki i piec pod przykryciem ok 40 min. Gołąbki bez zawijania w sosie grzybowym podawać z ziemniakami i buraczkami.