Jednogarnkowe danie z fasolką szparagową i wołowiną
Lubię takie obiady, gdzie przy minimum wysiłku otrzymujemy przepyszne danie. Jednogarnkowe danie z fasolką szparagową można zrobić bardziej pikantne lub delikatnie przyprawione, to już kwestia smaku. Podaję do niego świeżą bagietkę i jest przepyszny obiad.
Składniki:
500 g mięsa wołowego
3 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g fasolki szparagowej
1 marchewka
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 papryka czerwona
2 łyżeczki koncentratu
1 puszka pomidorów krojonych
300 ml bulionu lub wody
2 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)
Przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta mielonego kminku,
papryka ostra (opcjonalnie), liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić na mniejsze kawałki.
Na talerz wysypać mąkę i obtoczyć w niej mięso.
Marchewkę obrać i pokroić w półksiężyce. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki wielkości mięsa. Fasolkę obrać i umyć. Pokroić na połówki. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Czosnek obrać.
Na patelni rozgrzać olej i wkładać mięso małymi porcjami. Smażyć do momentu aż zacznie brązowieć.
Mięso przełożyć do garnka. Na tą samą patelnie dodać posiekaną cebulę, zeszklić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 15 sek. Dodać paprykę mieloną i podsmażyć chwilkę. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce. Całość przełożyć do garnka z mięsem.
Garnek ustawić na średnim ogniu, dolać bulion, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić przez około 1-1,5 godz aż mięso będzie prawie miękkie.
15 min przed zakończeniem gotowania dodać pokrojone warzywa, wymieszać i gotować aż ziemniaki i reszta będą miękkie.
Pod koniec dodać kminek mielony i doprawić solą i pieprzem.
Jednogarnkowe danie z fasolką szparagową podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!