Bułeczki z nadzieniem malinowo- jagodowym

Sezon na jagody i maliny w pełni. Na każdym z blogów kuszą jagodzianki, więc postanowiłam upiec u siebie nieco coś innego. Bułeczki z nadzieniem jagodowo- malinowym. Miękkie puszyste ciasto z kwaskowym wnętrzem i koniecznie polukrowane.

Składniki na ok 12 szt:

 Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 550
225 ml mleka
20 g drożdży świeżych
80 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
150 g jagód
150 g malin
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru
Dodatkowo:
1 żółtko +1 łyżka mleka, do posmarowania
Lukier:
100 g cukru pudru
woda
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko delikatnie podgrzać i rozmieszać w nim pokruszone drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej). Całość wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do mąki dodać miękkie masło, jajko, sól, ekstrakt z wanilii oraz zaczyn drożdżowy.
Zagnieść ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręką. Wyrabiać około 7-10 minut. iasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Jagody i maliny wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych porcji.
Każdą porcję uformować w kulkę i rozwałkować na cienki placek. Na środku każdego nałożyć po 1-2 łyżki owocowego nadzienia. Nałożyć brzegi ciasta aż poza środek z każdej strony i zlepić delikatnie palcami. Tak uformowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinięciem do spodu i odstawić na około 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół (bez termoobiegu).
Wyrośnięte bułeczki posmarować przed pieczeniem żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Bułki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
Po upieczeniu studzić na kratce.  Lukier należy zrobić z cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody.
Polukrować przestudzone bułki.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Paula:)

    Jeju, uwielbiam Pani przepisy! Zawsze wychodzi wszystko kosmicznie pyszne. Tak też było w tym przypadku, no niebo w gębie. Na górę jeszcze dałam cukier i obsypałam cynamonem, po uprzednim posmarowaniu delikatnie olejem. Pozdrawiam:)

    • Lidia

      Mogłabym prosić o informację co to za forma na bułki i gdzie można taką dostać?

      Pozdrawiam