Krokiety z pieczarkami i serem

Krokiety z pieczarkami i serem idealne na kolację lub jako dodatek do barszczu. Lubię te puszyste naleśniki, opieczone na maśle. W środku kryją się przesmażone pieczarki, dużo natki i stary żółty ser. 

Składniki na ciasto, ok 10 naleśników:

1 szkl. mleka
1 szkl. wody
200-220 g mąki pszennej
2 jajka
sól

Nadzienie:

1 kg pieczarek
200 g sera żółtego
1 cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo do panierowania:

2 jajka
buła tarta

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser również zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć aż całkowicie odparuje woda. oprawić solą i pieprzem. Pieczarki odstawić do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonych pieczarek dodać starty ser i natkę pietruszki.
Ciasto na naleśniki wymieszać w misce mikserem tylko do połączenia się składników, odstawić na 15 min, usmażyć cienkie placki na delikatnie muśniętej tłuszczem patelni (rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym). Odkładamy na talerz.
Naleśniki rozłożyć po 3 na blacie jeden przy drugim, tak aby na siebie nachodziły. Farsz rozłożyć na całej powierzchni i zawijać jak roladę.

 

Kroić ostrym nożem na równej wielkości krokiety. Każdego krokieta panierujemy najpierw w jajku, później w bułce (boki powtórzyć 2 razy).
Gotowe krokiety z pieczarkami i serem smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Renata

    Korzystam z Twojego przepisu na ciasto , jest najlepszy ale dodaje mniej mąki ok 190 max 200 a do pieczarek już usmarzonych polecam dodać ząbek lub dwa czosnku – pycha ! 😉