Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym i glazurowanymi młodymi marchewkami
Kiedy zobaczyłam w programie telewizyjnym pierś z kaczki z sosem pomarańczowym pomyślałam, że aby zrobić to danie trzeba posiadać sporo umiejętności. Tak naprawdę bardzo się myliłam, bo jest proste danie, jeśli oczywiście będzie się pamiętać o kilku najważniejszych zasadach w przepisie.
Składniki:
2 piersi z kaczki
sól
pieprz
Sos pomarańczowy:
2 pomarańcze
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
szczypta soli
Glazurowane marchewki:
6-8 młodych marchewek
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Mięso wyjąć godzinę wcześniej z lodówki.
Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem – ale uważać aby nie naciąć mięsa inaczej wszystkie soki wyciekną podczas smażenia.
Pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę, z reszty wycisnąć sok.
Z drugiej pomarańczy wykroić fileciki.
Piekarnik nagrzać do 200*C
Mięso oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Przyprawione mięso ułożyć na zimnej patelni i ustawić ogień na największy. Po około 2 minutach mięso zacznie skwierczeć i od tego czasu liczyć 6 minut. Mięsa nie kłuć widelcem, odwracać najlepiej szczypcami. Odwrócić mięso na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do nagrzanego piekarnika (nie przykrywać). Piec ok 10-12 minut. Mięso wyłożyć z piekarnika i odczekać aż soki w środku przestaną się gotować. Dopiero wtedy kroić na cienkie plasterki.
Z patelni na której wcześniej smażyły się piersi z kaczki wylać tłuszcz.
Ustawić na średniej mocy palnika i dodać skórkę z pomarańczy, podsmażyć chwilę, dodać sok z pomarańczy, miód i gotować około 5 minut, dodać wyfiletowane cząstki pomarańczy, masło, szczyptę soli i gotować do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Marchewki delikatnie oskrobać i umyć. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucić marchewki i gotować ok 6 minut. Marchewki wyłożyć na talerz.
Na patelni roztopić masło, dodać marchewki i smażyć 3 minuty, następnie dodać miód i szczyptę soli. Marchewki smażyć jeszcze około 5 minut.
Pokrojoną pierś z kaczki ułożyć na talerzach i polać sosem pomarańczowym. Obok ułożyć marchewki. Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym można podawać jeszcze z puree ziemniaczane.
Jeden komentarz
Justyna
Całość musi stanowić niezwykle smaczne połączenie 🙂