Lasagne z patelni z oszukanym beszamelem
Uwielbiam lasagne ale zawsze ze względu na sposób przygotowania niezbyt często ją robię. Znalazłam sposób aby zrobić ją ekspresowo, na patelni. Smakuje rewelacyjnie. Pamiętajcie, żeby dodać oryginalny przecier pomidorowy bo to on jest tu nośnikiem smaku.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
8 szt płatów makaronu lasagne
500 g pasaty pomidorowej
3/4 szklanki wody
100g mozzarelli
1 szt marchewka
50 g korzenia selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
Oszukany beszamel:
50 g serka śmietankowego
60 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Dodatkowo:
listki bazylii
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku lub na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) Rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć i dodać starte warzywa. Podsmażyć 5 min. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć 30 sek. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się delikatnie rumienić.
Całość zalać passatą pomidorową i wodą, dodać bazylię, oregano, sól i cukier. Listki lasagne połamać na parę części. i włożyć do sosu, całość wymieszać i przykryć pokrywką. Dusić przez 15 min w międzyczasie przemieszać.