Ryba/ kurczak z serowym nadzieniem
Ryba/ kurczak z serowym nadzieniem bardzo aromatyczne nadzienie z serów i ziół zapiekane w łososiu lub kurczaku. Do obiadu podałam ryż oraz surówkę.
Składniki dla 4 osób:
2 kawałki świeżego łososia
2 pojedyncze filety z kurczaka
150 g ricotty
50 g startej mozzarelli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Łososia osuszyć i usunąć skórę, kawałki o szerokości 5 cm naciąć na samym środku wzdłuż ale nie przecinając do końca. Utworzyć kieszonkę. posypać solą i pieprzem. Filety z kurczaka naciąć z boku tworząc kieszonkę, posypać solą i pieprzem.
Ser ricotta wymieszać z startą mozzarellą, ziołami oraz solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Nadzienie ułożyć na rybie oraz w kurczaku. Rybę ułożyć w naczyniu. Kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć do kolejnego naczynia. Potrawy powinny być w osobnych naczyniach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec: rybę- 15 min, kurczaka-25 min.
Jeden komentarz
Andrzej
Ooo tak, to brzmi świetnie! Wybieram wersję z kurczakiem 😀