Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricotta

Makarony to mój sposób na szybki i smaczny obiad. Dziś muszle makaronowe nadziane szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym. Makaron ten można nadziać również mięsem mielonym wtedy będzie to danie bardziej sycące.

Składniki:

250 g muszli makaronowych conchiglione
250 g sera ricotta
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 kulka mozzarelli
2 łyżki masła klarowanego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
 świeżo mielony pieprz 

Sos pomidorowy:

1 butelka passaty pomidorowej (ok.650ml)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.
Przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku.
Do czosnku dodać szpinak i dusić na mniejszym ogniu. Podgrzewać wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
 Szpinak przestudzić i wymieszać z serem ricotta i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W garnku roztopić masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażyć przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i bazylię. Wymieszaj i doprawić według uznania.
Tak przygotowany sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziać farszem z szpinaku i ricotty.
Muszle ułóż na sosie pomidorowym.
 Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok. 30-40 minut.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz