Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricotta
Składniki:
250 g sera ricotta
250 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
Sos pomidorowy:
1 butelka passaty pomidorowej (ok.650ml)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i odcedź.
Przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku.
Do czosnku dodać szpinak i dusić na mniejszym ogniu. Podgrzewać wszystko na patelni przez ok. 5 minut.
Szpinak przestudzić i wymieszać z serem ricotta i pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W garnku roztopić masło, wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażyć przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory.
Sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Na końcu dodaj cukier i bazylię. Wymieszaj i doprawić według uznania.
Tak przygotowany sos wlej do żaroodpornego naczynia. Muszle makaronowe nadziać farszem z szpinaku i ricotty.
Muszle ułóż na sosie pomidorowym.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez ok. 30-40 minut.
Jeden komentarz
Kinga
Świetny pomysł! 🙂