Sushi

Z sushi miałam do czynienia po raz pierwszy. Od dawna chciałam spróbować sushi z prawdziwego zdarzenia, ale sam fakt, że znajduje się w nim surowa ryba skutecznie zniechęcała mnie do skosztowania.
 Znalazłam więc inne rozwiązanie. Zrobiłam z rybą pieczoną i to sushi smakuje nam najbardziej.
 Składniki na 5 rolek:

250g ryżu do sushi

3 łyżki zaprawy do ryżu Mizkan

5 arkuszy glonów Nori złotych

chrzan Wasabi (pasta)

Rzodkiew marynowana  w paskach

kilka paluszków krabowych

150 g łososia pieczonego

kilka krewetek grillowanych

serek kremowy Almette lub majonez

1/2 avocado

1/2 ogórka zielonego

szczypiorek

kilka listków sałaty rzymskiej

mata bambusowa do zwijania

Dodatkowo:

sos sojowy 

imbir marynowany

Przygotowanie:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. 
Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda).
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. 
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy zaprawą do ryżu i zostawiamy do ostygnięcia.

Na macie bambusowej rozkładamy Nori błyszczącą stroną w dół. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczymy często ręce, ryż się klei. Uważamy jednak, żeby nie przemoczyć ryżu i co bardzo ważne nie zamoczyć wodorostów. Ryż po środku smarujemy cienko serkiem Almette, układamy wybrane przez nas składniki( najlepiej smakuje z 3 składnikami). Następnie, bierzemy na palec niedużo wasabi i smarujemy nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu).
Teraz zaginamy matę od dołu w kierunku do środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając matę w górę.
Ostrym nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz). Jest możliwy praktycznie nieograniczony dobór pasujących do siebie składników tworzących smaczne zestawy.

 

 

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy