Mielone inaczej, czyli kotlety z cukini i kaszy jaglanej

Chrupiące, bardzo ziołowe i delikatne kotlety to moja propozycja na obiad nawet dla mężczyzn.

Podałam je z sosem tzatziki. Smakowały wybornie. Super smakują też na następny dzień położone na chlebie z pomidorem i posypane szczypiorkiem 🙂

Składniki (5-6 kotletów)

  • 1 cukinia 250 g
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu (1 szkl. wody+ 3/4 kost.rosołowej)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • po łyżce posiekanej natki i koperku, lubczyku
  • sól, czarny i biały pieprz
  • olej

 Przygotowanie:

  1. Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić. 
  2.  Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę, koperek i lubczyk i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.
  3. Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor, uważnie przewracać aby kotlet nam się nie rozpadł.

 

Sos tzatziki:

  • 250 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie sosu: 
 Ogórek przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przekładamy ogórka na sito i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy ponownie do miski, dodajemy jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce
Źródło:  https://www.kwestiasmaku.com/
Życzę smacznego!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!