Mini serniczki z bitą śmietaną
Mini serniczki z kremem z marakui to szybki i pyszny deser w formie muffinki. Idealne do pracy czy szkoły. Są proste i szybkie w przygotowaniu a to w dzisiejszych czasach największy plus. Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com/.
Składniki na 12 sztuk:
120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g rozpuszczonego masła
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru
50 g rozpuszczonego masła
800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru
6 łyżeczek curdu z marakui lub obojętnie jakiego dżemu
250ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowe.
Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać po 1 łyżce masy ciasteczkowej, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, następnie krem z marakui lub dżem i wykałaczką delikatnie wmieszać w ser, wyrównać.
Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na każdą sztukę.
Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowe.
Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać po 1 łyżce masy ciasteczkowej, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, następnie krem z marakui lub dżem i wykałaczką delikatnie wmieszać w ser, wyrównać.
Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na każdą sztukę.
Jeden komentarz
Jud
Pięknie wyglądają. Uwielbiam marakuję, więc dla mnie połączenie brzmi pysznie 🙂