Frytki z batatów z dipem czosnkowym
Frytki z batatów pieczone w piekarniku z dipem czosnkowym to taka zdrowsza wersja tradycyjnych frytek smażonych w oleju. Nie smakują one tak samo, bo bataty to takie słodkie ziemniaki ale są równie pyszne przez to, że są obtoczone w ziołach co nadaje im pysznego aromatu. Dip czosnkowy jest na bazie jogurtu naturalnego co również jest zdrowszą wersją dipu takiego z majonezem. Cały posiłek jest naprawdę sycący i zdecydowanie można zaserwować bo na obiad.
Składniki na 2 porcje:
2 szt dużego batata
3 łyżki oleju z miąższu avocado* lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonych ziół (tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano, ostra lub słodka papryka itp)
świeżo zmielony pieprz
Dip czosnkowy:
200ml jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku
sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, szorując skórkę z nieczystości. Kroimy na pół. Następnie każdą połówkę dzielimy na długie frytki o boku ok. 1 cm na 1 cm. W miseczce mieszamy olej z ziołami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bataty zalewamy mieszaniną oleju i ziół i mieszamy. Zostawiamy na ok. 10 min. Frytki układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni i pieczemy przez ok. 20-25 min. Frytki z batatów podajemy niezwłocznie po upieczeniu.
Jogurt naturalny przekładamy do miseczki. Dodajemy pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
Jeden komentarz
Natalie
Kocham bataty 🙂 Musze ich spróbować w takiej wersji!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/