Odrywane bułeczki z czosnkiem i ziołami

Miękkie, aromatyczne i ekstra podzielne bułeczki z ziołowym nadzieniem i serem.  Idealne na kolację, podwieczorek a nawet na imprezę ze znajomymi. 

Składniki na formę o śr. 26-28 cm 
10 g świeżych drożdży  
270 ml wody 
1/2 łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej typ 550 
1 łyżeczka soli
40 ml oliwy 
Masło ziołowe:
100 g miękkiego masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo: 
50 g sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (nie gorącej), dodać cukier i wymieszać. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać sól, oliwę i mieszaninę drożdży i wody. Wyrobić ciasto za pomocą haka do wyrabiania. Może to trwać około 10-15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. 
 Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę. 
Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na wielkość 40×60.
Na całej powierzchni rozsmarować masło ziołowe. Posypać startym serem.
Ciasto zwinąć w rulon od szerszej strony. Za pomocą ostrego noża pokroić rulon na 24-28 części.
Pokrojone ruloniki układać na leżąco w naczyniu jeden obok drugiego. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra dół.  
Bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180*C. 
Piec około 40 minut. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!! 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!