
Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa to mój ulubiony sposób przyrządzania śledzia. Koniecznie musi być to śledzik wiejski z oleju na kwaśno. Z dodatkiem jajka, koperku i szczypiorku jest to świetna propozycja na obiad lub kolacje.
Składniki:
6 płatów śledziowych Lisner wiejskie z cebulką
1 jajko
1/2 jabłka
4-5 ogórków konserwowych
1/2 łyżeczki musztardy
2 łyżki gęstej śmietany 18%
sól i pieprz
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka koperku
Przygotowanie:
Płaty śledziowe wyjąć z oleju i odsączyć z nadmiaru oleju. Jajko ugotować na twardo i wystudzić. Ogórki, jabłko i jajko pokroić w drobną kostkę. Do miski dodać pokrojone śledzie, ogórki, jajko, posiekany koperek i szczypiorek. Całość połączyć z musztardą, śmietaną, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do naczynia. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce. Można podawać z chlebem lub ziemniakami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA


3 komentarze
Magda
Pysznie wyglada w piątek będzie robiona, tylko zamiast śmietany użyję jogurt lub majonez mam nadzieje ze będzie tak samo pyszna
Dobro
Domowa sałatka jest o wiele lepsza od tych, które można dostać w sklepie.
Marta
Mmm.. wygląda i brzmi pysznie. Do tej pory robiłam z ogórkiem konserwoym, papryką konserwową, serem i szynką. ☺️
Napewno spróbuję z Twojego przepisu. ?