Sernik z musem brzoskwiniowym
Sernik z musem brzoskwiniowym to bardzo wysoki i puszysty sernik z orzeźwiającym musem brzoskwiń. Sam sernik jest kremowy, puszysty i bardzo śmietankowy.
Składniki na śr. 22 cm
Spód (używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika):
170 g mąki pszennej typ 450
30 g cukru pudru
1 jajko
60 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka (rekomenduję ser „Mój ulubiony”)
60 g budyniu waniliowego Delecta
7 jajek (białka i żółtka osobno)
1 laska wanilii
1,5 szklanki cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Mus brzoskwiniowy:
350 g brzoskwiń z puszki
3 łyżki cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
100 ml śmietanki 30% lub 36%
1 brzoskwinia z puszki
Przygotowanie:
Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać 150*C z termoobiegiem.
Bardzo wysoką tortownicę lub rant cukierniczy o wys. minimum 14 cm i o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę należy wywyższyć papierem do pieczenia. Wylepić dno tortownicy lub rantu ciastem. Jeśli chcę cienki spód używam połowę ciasta, resztę mrożę na następny sernik.
Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, żółtka, ziarenka z laski wanilii, 1,5 szklanki cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Krótko aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy.
Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!
Na ciasto od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i piec około 50 minut.Po 50 min włączyłam wentylator z grzałką góra- dół i piekłam jeszcze 10 min.
Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki- na szerokość małego palca. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostrożnie obkroić dookoła aby równo opadał. Sernik wystudzić całkowicie zanim zaczniemy robić mus.
Mus brzoskwiniowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min. Brzoskwinie odsączyć z soku, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładkie puree. Przelać do garnka dodać cukier puder i zagotować. Do gorącego puree dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Puree wystudzić ale nie pozwolić żeby stężało. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać schłodzone puree z brzoskwiń i krótko zmiksować.
Wokół wystudzonego sernika założyć rant cukierniczy i wylać mus, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić górę sernika, udekorować kawałkami brzoskwiń. Sernik z musem brzoskwiniowym chłodzić całą noc w lodówce.
Zapraszam na Instagram
12 komentarzy
Kasia
Sernik mega 🙂mimo iż rosnie a potem
opada to i tak jest wysoki. Robiłam bez spodu a na wierzchu z kajmakiem. Pychota. Polecam i gratuluje kolejnego świetnego przepisu
Karolina
A ta śmietanka jest gęsta po ubiciu A jak dałam mus z brzoskwin to się zrobiła rzadka i polałam sernik tak ma być?
Ernestkin
Witam , uzyla Pani twaróg sernikowy z wiaderka z firmy Wieluń „Moj ulubiony” ? Ja uzylam twarog sernikowy mielony z wiaderka z Piątnicy i szczerze masa wyszla rzadka :/
Monika Molecka
Tak użyłam tego który rekomenduję Wieluń
Magda
Dzień dobry, czy wie Pani jaka może być przyczyna tego, że zsiadł mi się mus? 🙁 mus brzoskwiniowy był już całkiem wystudzony w momencie dodawania do ubitej śmietanki 🙁 Pozdrawiam ❤
Monika Molecka
Dzień dobry,
żelatyna zaczyna działać kiedy już jest wychłodzona a nie wystudzona. Jeśli nadal się nie stężała należy jeszcze poczekać
Gość
Pieczenie sernika z termoobiegiem bez grzałek góra dol, dopiero pod koniec włączamy grzałki?
Monika Molecka
Tak
Natalia
Jeśli chcę upiec ten sernik w normalnej prostokątnej lub kwadratowej blaszce to jaki rozmiar wybrac aby razem z musem zmieścił się na wysokość do blaszki ?
Monika Molecka
Tradycyjną formę 23x 34cm
Beata
Na stories wspominałaś, że pierwsze 50 min piekłaś na samym wentylatorze, bez oznaczeń grzałek, czy mnie się coś pomyliło? Pytam, bo mam taką funkcję, wentylator bez grzałek, oddzielnie wentylator z grzalkami. Dziękuję i pozdrawiam
Monika Molecka
„Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i piec około 50 minut.Po 50 min włączyłam wentylator z grzałką góra- dół i piekłam jeszcze 10 min.”