Sałatka z tuńczyka z bagietką czosnkową

Sałatka z tuńczyka to szybka i łatwa kolacja. Wystarczy podać do niej kawałek bagietki zapieczonej z masłem czosnkowym i serem a będzie to pyszny posiłek. 

 

 

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 cebuli czerwonej
1 pomidor
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
natka pietruszki
Grzanki:
1 bagietka
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
100 g sera gouda

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączyć z sosu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidora i papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Oliwę, ocet balsamiczny, sok z cytryny oraz sól i pieprz wymieszać i zalać nim sałatkę.
Całość wymieszać.
 Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Bagietkę pokroić na 2 cm kromki. Ser zetrzeć na tarce. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować nim bagietkę i posypać tartym serem. 
Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 8-10 min.


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!