Kopytka, szagówki
Kopytka, szagówki to kluski ziemniaczane, które przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Ciasto roluje się w niegrubą rolkę i tnie na skos czyli na szagę 🙂
Składniki dla 4 osób:
500 g ziemniaków
120 g mąki pszennej typ 500 lub 450+ do podsypywania
1 średnie jajo
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
500 g ziemniaków powinno być po obraniu. Ziemniaki (najlepiej odmiana mączysta) obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ziemniaki odcedzić i odchylić pokrywkę aby odparowały. Jeszcze gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i przestudzić.
Do letnich ziemniaków dodać jajko, sól i mąkę. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków. Zarobić ciasto na stolnicy podsypująć mąką. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na wałek o grubości ok 2 cm. Kluski ucinać po skosie co 1,5-2 cm i odkładać na posypaną mąką stolnicę.
W dużym garnku zagotować idę z solą. Kopytka wrzucać do gotującej się wody partiami. Lekko zamieszać od spodu łyżką cedzakową i gotować ok 2 min od wypłynięcia.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku