Tagliatelle z maślakami i kremem z czarną truflą
Dziś przepyszne i jakże proste danie. Makaron z sosem grzybowym, ale nie byle jakim bo z dwóch rodzajów grzybów elegancką truflą i naszym rodzimym maślakiem zwyczajnym.
Trufla kojarzy mi się z czymś wykwintnym, drogim. Jest to najdroższy grzyb świata a Ja mam okazję go spróbować. Krem z czarną truflą można zakupić na stronie http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/
Składniki na 3 porcje:
1 op. makaronu tagliatelle
200 g grzybów maślaków
2 łyżki kremu z czarną truflą
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka masła klarowanego
1 szt szalotki
sól
kolorowy pieprz
ser pecorino
natka pietruszki
limonka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Krótko dusimy (nie smażymy na złoto). Do cebulki dodać pokrojone na mniejsze części grzyby i na małym ogniu smażyć, nie rumieniąc, przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietanką, dodać 2 łyżki kremu z truflą, sól, pieprz i dusić aż sos zgęstnieje. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Podaać posypane tartym serem pecorino, natką pietruszki i delikatnie skropić sokiem z limonki.
*Wpis powstał we współpracy z marką Kuchnie Świata