Makaron z kurczakiem, porem i chrupiącym bekonem
Makaron z kurczakiem, porem i chrupiącym bekonem to przepyszne proste danie. Kurczak z aromatycznym sosie porowym, a całość posypana chrupiącym bekonem.
Składniki dla 3-4 osób:
6 plasterków boczku wędzonego parzonego
200 g makaronu spaghetti
300 g fileta z kurczaka
1 Por (jasnozielona cześć)
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 ml bulionu (może być z kostki)
200 ml śmietanki 30% lub 18%
Sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka tartego parmezanu
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, ułożyć plasterki boczku tak aby każdy leżał swobodnie. Na średniej mocy palnika smażyć boczek z obu stron na złoty kolor. Boczek zdjąć z patelni na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić i dopiero połamać na drobne kawałki.
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
Fileta pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać do mięsa mąkę ziemniaczana i wymieszać. Kurczaka podsmażyć na teflonowej patelni najlepiej z nieprzywierającą powłoką, inaczej mąka przypali się do dna. Pora pokroić na półksiężyce i dodać do kurczaka, całość krótko podsmażyć. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć 15 sęk. Zalać całość bulionem i śmietanką. Chwilę dusić aby sos zgęstniał. Doprawiać solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Dodać makaron, starty parmezan i całość wymieszać. Gotowe danie posypać natką pietruszki i kawałkami chrupiącego bekonu.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Asia
Ale to był pyszny obiad ! Mniam :))
Renata
To chyba najlepszy makaron jaki jadłam! Genialne danie!
Agata
Robiłam wszystko tak samo, a sos w ogóle nie zgęstniał – w czym problem?