Śliwki pod bezglutenową chrupiącą pierzynką

Za oknem szaro i buro a ten deser to typowo jesienny łakoć. Chrupiąca waniliowa góra i cynamonowe wnętrze z kleksem bitej śmietany to jest to czego szukałam. Do kruszonki użyłam mąki bezglutenowej którą można zakupić w sklepie http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/

 

Składniki na 4 porcje:

1/2 kg śliwek (plus 2 łyżki cukru jeśli śliwki są kwaśne)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Na kruszonkę

50 g masła
50g cukru 

 Przygotowanie: 

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w misce z cynamonem, cukrem, 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich owoce. 
Składniki na kruszonkę zagnieść szybko, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki. Kruszonkę wyłożyć na owoce i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
Podawać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.  
 Deser najlepiej smakuje jeszcze gorący.
Wpis powstał we współpracy z marką Kuchnie Świata.

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz