Śliwki pod bezglutenową chrupiącą pierzynką
Za oknem szaro i buro a ten deser to typowo jesienny łakoć. Chrupiąca waniliowa góra i cynamonowe wnętrze z kleksem bitej śmietany to jest to czego szukałam. Do kruszonki użyłam mąki bezglutenowej którą można zakupić w sklepie http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg śliwek (plus 2 łyżki cukru jeśli śliwki są kwaśne)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła do wysmarowania foremek
Na kruszonkę
50 g masła
50g cukru
100g mąki bezglutenowej
1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w misce z cynamonem, cukrem, 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Foremki wysmarować masłem i przełożyć do nich owoce.
Składniki na kruszonkę zagnieść szybko, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki. Kruszonkę wyłożyć na owoce i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min.
Podawać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.
Deser najlepiej smakuje jeszcze gorący.
Wpis powstał we współpracy z marką Kuchnie Świata.
Jeden komentarz
Ewa W
jejj ale bym zjadła ! dawno nie robiłam takiego deseru