Warzywa z fetą z piekarnika
Warzywa z fetą to świetny pomysł na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 papryka czerwona
300 g młodej cukinii
250 g pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
150 g sera feta
2 gałązki oregano lub szczypta suszonego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190*C.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić. Cukinię umyć i pokroić. Pomidorki umyć i pokroić na pół. Oliwę wymieszać ze solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Oliwę dodać do warzyw i dokładnie wymieszać.
Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki sera feta.
naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut aż warzywa będą miękkie. Jeśli warzywa zaczną się zbyt mocno przypiekać można przykryć folią aluminiową.
Podawać zaraz po upieczeniu z bagietką.
Smacznego!!!