Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to rodzaj zupy na zimno z zielonego ogórka, ogromnej ilości koperku oraz wkładką w postaci jajka i ugotowanych młodych ziemniaczków. W upalny dzień taka schłodzona prosto z lodówki zupka jest idealna.
Składniki dla 4 osób:

3 ogórki zielone (ok 450 g)

1 ząbek czosnku

330 g jogurtu naturalnego

300 g kefiru lub maślanki

1/2  łyżeczki soli

2 łyżki posiekanego koperku

1/4 świeżo mielonego pieprzu

odrobina cukru

1 łyżeczka soku z cytyny

Dodatkowo:

4 jajka ugotowane na twardo

8 ziemniaków (po 2 na osobę)

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać a następnie dodać pieprz, sok z cytryny, odrobinę cukru oraz posiekany koperek. Dodać jogurt oraz kefir lub maślankę i wymieszać. Doprawić wg gustu. Chłodnik z ogórka należy przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.

Chłodnik podawać schłodzony z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo oraz ugotowanymi ziemniaczkami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!