Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy to rodzaj zupy na zimno z zielonego ogórka, ogromnej ilości koperku oraz wkładką w postaci jajka i ugotowanych młodych ziemniaczków. W upalny dzień taka schłodzona prosto z lodówki zupka jest idealna.
Składniki dla 4 osób:
3 ogórki zielone (ok 450 g)
1 ząbek czosnku
330 g jogurtu naturalnego
300 g kefiru lub maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanego koperku
1/4 świeżo mielonego pieprzu
odrobina cukru
1 łyżeczka soku z cytyny
Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
8 ziemniaków (po 2 na osobę)
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać a następnie dodać pieprz, sok z cytryny, odrobinę cukru oraz posiekany koperek. Dodać jogurt oraz kefir lub maślankę i wymieszać. Doprawić wg gustu. Chłodnik z ogórka należy przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Chłodnik podawać schłodzony z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo oraz ugotowanymi ziemniaczkami.