Zapiekane bagietki z pieczarkami
Zapiekane bagietki z pieczarkami to chrupiące bagietki pełne nadzienia z pieczarek i salami. Świetna propozycja na kolację lub na przyjęcie.
Składniki:
3 bagietki
300 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 cienka salami lub 8 plasterków salami
1/2 czerwonej papryki
150 g sera edamskiego
100 g sera wiejskiego ziarnistego
natka pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bagietki przekroić na pół a następnie każdą przekroić wzdłuż.
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Salami i paprykę pokroić w mniejsze kawałki.
Na patelni Roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż całkowicie wyparuje z nich woda, doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki przełożyć do miski, dodać starty żółty ser, serek wiejski ziarnisty, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i całość dokładnie wymieszać.
Pieczarki nakładać na bagietki, ułożyć kawałki salami i papryki.
Blaszkę z bagietkami włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 min, aż zaczną się rumienić boki bagietki.
Zapiekane bagietki z pieczarkami podawać ciepłe, posmarowane ketchupem.