Babka ucierana
Babka ucierana o trzech kolorach: białym, kakaowym i orzechowym. Jest niezwykle wilgotna i przepyszna. Pięknie się prezentuje na stole dzięki fantazyjnym wzorom jakie tworzą warstwy.
Składniki na formę o śr.22 cm:
150 g miękkiego masła lub masła roślinnego
100 ml oleju
200 g cukru
6 jajek
200 g mąki pszennej typ 450
80 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao gorzkiego
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub maku
Dodatkowo do smarowania formy:
15 g masła
15 g oleju
15 g mąki pszennej lub ryżowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Aby przygotować pastę do smarowania formy należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość przesiać przez sitko. Miękkie masło krótko utrzeć razem z cukrem, dodać olej i utrzeć na jasną i puszystą masę. Trwa to około 10 minut. Do masy dodawać po 1 jajku cały czas miksując (masa wygląda jak zwarzona). Na sam koniec dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać tylko do połączania. Masę podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kakao, do 2 zmielone orzechy lub mak, 3 zostaje jasna.
Do formy nakładać kolejno: jasną, kakaową i orzechową. Formę wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok 1 godz. do suchego patyczka. Gdyby góra dość mocno się rumieniła, należy przykryć papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z formy po lekkim przestygnięciu. Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Dorota
Ta babka to cudo. Wilgotna i pyszna. Napewno ją jeszcze zrobie.
MONIKA
A ja mam pytanie czy taka babka wyjdzie w formie sylikonowej ? Jest to jakaś różnica ? Może głupie pytanie, ale dopiero co zaczynam przygodę w kuchni ?
Magdalena
Bardzo prosta w wykonaniu,jest przepyszna? Dziękuję za przepis?Mój niejadek wcina aż mu się uszy trzęsą ?Najlepszy Blog kulinarny jaki znam.Pozdrawiam serdecznie.?