Słodkie bułki z frużeliną truskawkową i serkiem.
Słodkie bułki z frużeliną truskawkową i serkiem to puszyste i miękkie bułki, które na samym środku mają warstwę serka waniliowego oraz frużeliny z truskawek wzbogaconej skórką z cytryny. Ns każdą bułkę ułożyłam drobno pokrojone truskawki.
Składniki na 8 szt:
Ciasto:
50 g cukru
15 g drożdży świeżych
120 ml mleka, letniego
300 g maki pszennej 550
60 g masła, roztopionego i wystudzonego
1 jajko
szczypta soli
Frużelina:
200 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
skórka otarta z 1/3 cytryny
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej+1 łyżka wody
Serek waniliowy:
150 g serka śmietankowego (jak na sernik)
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo:
100 g truskawek
cukier puder
mięta do dekoracji
1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania
Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Truskawki włożyć do garnka, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować aż się rozpadną. Do gotujących się truskawek wlać skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Frużelinę przestudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem i pastą waniliową.
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut. Jeśli jest się już obeznanym w cieście drożdżowym to nie trzeba robić zaczynu ale Ja polecam osobom początkującym.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość)
Każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Do dołka nałożyć po czubatej łyżce serka oraz po łyżeczce frużeliny. Żółtko wymieszać z 1 łyżką mleka i posmarować brzegi bułek. Bułki odstawić do wyrośnięcia na ok 25-30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Piec bułki ok 15-18 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Ola00045
Dzien dobry, czy ciasto mogę wyrobić wieczorem, zostawić w nocy na wyrastanie w lodowce, a rano upiec drozdzowki? Pozdrawiam:)
Mati
Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
Emilia
Wyglądają jak bułeczki, które piekła moja babcia, chociaż ona nie dodawała truskawek 🙂 Muszę spróbować i porównać smaki!