Bagietki z mąką razową
Puszyste bagietki na zakwasie z dodatkiem mąki razowej.
Składniki na 4 sztuki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
120 g mąki pszennej
75 g wody
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550
70 g mąki pszennej razowej
180 g wody
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Dzień wcześniej wieczorem dokarmiony wcześniej zakwas wymieszać z mąką pszenną i wodą (zaczyn jest dość gęsty). Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Mąkę pszenną i pszenną razową wsypać do miski, dodać zaczyn, wodę, dokładnie zagnieść, na końcu dodać sól. Ciasto przykryć , odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Co 30 min ciasto należy odgazować, uderzając w jego powierzchnie pięścią, następnie założyć boki ciasta na siebie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować bagietkę. Bagietki ułożyć w formie do pieczenia bagietek (wtedy jest gwarancja że zachowają swój kształt) lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 240*C, do nagrzanego już piekarnika wrzucić 4-5 kostek lodu aby go zaparować. Bagietki naciąć skośnie 3-4 razy ostrym nożem lub żyletką. Piec do delikatnego zarumienienia.