Dutch baby
Dutch baby to rodzaj omleta pieczonego w piekarniku. Puszysty i mocno wyrośnięty podawany z konfiturą lub świeżymi owocami idealnie smakuje na śniadanie.
Składniki:
3 duże jajka
150 g mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 łyżka masła klarowanego
świeże owoce (maliny, borówki, jeżyny, pomarańcze, brzoskwinie itp)
jogurt naturalny, konfitura
cukier puder
Przygotowanie:
Do piekarnika włożyć patelnię, naczynie żaroodporne lub tortownicę. Naczynie musi być przeznaczone do piekarnika. Włączyć piekarnik na 220*C i poczekać aż patelnia się nagrzeje.
Jajka wybić do naczynia, dodać mąkę, sól i cukier waniliowy. Blenderem zmiksować. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe.
Na nagrzaną patelnię wyłożyć łyżkę masła klarowanego i wylać całe ciasto.
Natychmiast włożyć patelnię ponownie do piekarnika i piec ok 20 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i ułożyć owoce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA