Bułki mleczne z płatkami owsianymi

Super miękkie i puszyste bułeczki mleczne z płatkami owsianymi. Idealnie pasują na śniadanie z dobrą konfiturą i kubkiem kawy. Z jednej porcji wychodzi 12 sztuk, Można je mrozić w woreczkach a później tylko przekroić i odgrzać w tosterze. 

Składniki na 12 sztuk:

400 g mąki pszennej typ 550
100 g płatków owsianych górskich
350 ml mleka letniego
1 łyżka miodu
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
2 łyżki letniego mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Odmierzyć mąkę i przesiać przez sitko. Odmierzyć płatki owsiane i odjąć 1 łyżkę do posypania na końcu bułek.
W letnim mleku rozmieszać drożdże i miód.
Mąkę i płatki wymieszać, dodać sól i mieszaninę drożdży, mleka i miodu. Całość wymieszać a następnie za pomocą haka miksera wyrabiać przez 5 min. Ciasto jest dość klejące na tym etapie, ale kiedy płatki owsiane najdą mlekiem ciasto zmieni swoją konsystencję.
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra- dół.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na 12 równych części. Ja robiłam to z wagą i każda Porcja miała ok 70g.
Z porcji uformować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki odstawić na 20 min, następnie nożyczkami na skos zrobić krzyżyk.
Każdą bułeczkę posmarować letnim mlekiem i posypać płatkami które wcześniej zostały odstawione.
Piec ok 20-25 min w 200 stopniach aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Dominika

    Świetny przepis!

    Robię kolejny raz, za każdym razem wychodzą.

    Z resztą jak wszystko inne z Pani przepisów ❤️

    Po rozmrożeniu są idealne lekko podgrzać i można zajadać z samym masełkiem.