Chlebki do żurku

Chlebki do żurku podajemy w Wielkanoc ale nie tylko, zapieczone i wypełnione żurkiem. Moje chlebki są małe aby zjeść zupę i na końcu chlebek.
Składniki na 5 szt:

200 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej typ 550

100 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Do misy miksera wlać wodę, musi być ciepła ale nie gorąca. Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat i podzielić na 5 równych części. Najlepiej zważyć wagą kuchenną wtedy każdy z chlebków będzie równy. U mnie każda część ważyła 170 g. Z każdej porcji oderwać po małym kawałku (ok.10g) na uchwyt chlebka.

Porcję ciasta uformować w ładną gładką kulkę i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostałych małych porcji ciasta uformować kulkę spłaszczając ją na kształt zatyczki. W chlebku na samym środku zrobić delikatny otwór i włożyć zatyczkę. Tak przygotowane chlebki odłożyć do wyrośnięcia na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml gorącej wody i wstawić je na dno piekarnika zaraz przed włożeniem chlebków do piekarnika. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

Piec je ok 20 min na złoty kolor. Studzić na kratce.

Aby wypełnić chlebki żurkiem należy ściąć górę, wydrążyć miękkie środek a następnie zapiec je w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół przez 15-20 min.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy