Chleb pszenny pełnoziarnisty na drożdżach
Wypróbowałam mnóstwo przepisów na chleb ale tylko ten został ze mną na zawsze. Bardzo prosty szybki przepis na domowy chlebek. Pięknie utrzymuje świeżość, ładnie się kroi, nie kruszy, można dodać do niego ulubione ziarenka.
Składniki na 1 bochenek:
450g mąki ( pół na pół pszenna z pełnoziarnistą
500ml ciepłej wody
15g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
dowolne ziarna (dynia, siemię lniane, słonecznik)
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn trochę podrośnie dodać go do reszty mąki. Dodać sól i dowolne ziarna (po 1 łyżce). Wymieszać. Ciasto powinno być półpłynne.
Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej olejem i posypać ziarenkami.
Piec 60 min. Uwaga! po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce żeby chleb nie zaparował.
Smacznego!!!
6 komentarzy
Łucja Bargenda
Chlebek jest pyszny.Smakuje bez obłożenia najlepszy z samym masełkiem.Polecam. 🙂
Anonimowy
Maria Maj Chlebek bardzo dobry długo zachowuje świeżość.Bardzo dziękuję za przepis Od niedawna to mój ulubiony chleb.
Moni Ka
Piekłam chleb miliony razy, na wiele różnych kombinacji mąk. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby był niewypieczony w środku. Przykro mi że tak się stało. Może proszę zostawić dłużej w piekarniku skoro piekarnik niedopieka. Pozdrawiam
Anonimowy
Niestety ale mi sie nie dopiekl, chyba za niska temperatura na moj piekarnik, chociaż jak dotąd nie mialam z tym problemu.
Anonimowy
Wygląda super.
Anonimowy
Przepyszny.Dziękuję za przepis.