Chleb tostowy mleczny
Chleb tostowy, bardzo puszysty i maślany. Idealny do tostów ale równie dobre sprawdzi się na kanapki. Najlepiej kroić bo po całkowitym wystudzeniu bo inaczej się rozpadnie.
Składniki na foremkę 30×10:
400g mąki pszennej typ 550
200g letniej wody
50g śmietanki kremówki 30%
30 g masła, roztopionego
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżka miodu
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać.
Drożdże rozmieszać w letniej (nie za gorącej!) wodzie, dodać śmietanę i miód, wymieszać. Całość dodać do mąki wraz z roztopionym i przestudzonym masłem, solą. Wyrabiać ciasto za pomocą haka miksera lub ręką przez około 5 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Formę keksówkę o wymiarach 30×10 wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra- dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Najlepiej nie wrabiać więcej mąki żeby chleb był bardziej delikatny. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do formy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 min. Piec ok 30-35 min aż będzie zarumieniony.