Zupa z łupanym grochem
Taka trochę oszukana grochówka z połówek grochu. Nie jest gotowana na wędzonce, a boczek wędzony jest dodawany na końcu kiedy zupa jest już gotowa. Podana z dużą ilością siekanej natki pietruszki i pajdą dobrego domowego chleba.
Składniki:
1 szklanka łuskanego grochu żółtego
1 mała marchewka (nie więcej bo zupa będzie słodka)
1/2 korzenia selera
1 mała pietruszka
2 ziemniaki
1,5 litra wody lub bulionu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
100 g boczku wędzonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki soli (w zależności od użycia wody lub bulionu)
pieprz
1-2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka mąki
Dodatkowo:
natka pietruszki
Kiełbaska podsmażona
Przygotowanie:
Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Groch wsypać na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą.
Wsypać do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować tak długo aż będzie prawie miękki będzie to trwało około 40 min.
Dodać starte warzywa oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok 10 min. Dodać sól i pieprz
Boczek pokroić w kostkę lub paski. Suchą patelnię rozgrzać i dodać boczek. Smażyć aż wytopi się tłuszcz a sam boczek będzie chrupiący. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać łyżeczkę mąki i chwilę podsmażyć. Przecisnąć ząbek czosnku. Całość wlać do zupy energicznie mieszając. Na sam koniec dodać majeranek. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypaną natką pietruszki i z kawałkami podsmażonej kiełbaski.