Odrywany chlebek ziołowo- serowy

Odrywany chlebek ziołowo- serowy to hit na każdej imprezie w ogrodzie, grillu czy nawet na kolacji:) Puszyste, maślane ciasto z dużą ilością ziół, pieczonego czosnku i sera, który na ciepło się ciągnie podczas odrywania listków chlebka. Pieczony czosnek staje się słodki, kremowy i aromatyczny. 

Składniki na keksówkę o wym.: 30x 11 cm:

Ciasto:

150 ml mleka

150 ml wody

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

10 g soli

30 ml oleju rzepakowego

15 g miękkiego masła

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

Masło czosnkowe:

130 g miękkiego masła

1 główka czosnku+ 2 łyżki oliwy

pęczek szczypiorku

pół pęczka koperku

pół pęczka natki pietruszki

sól i pieprz

Dodatkowo:

50 g startego sera edam

100 g tartej mozzarelli

Przygotowanie:

Letnie mleko i letnią wodę wlać do misy miksera, dodać pokruszone drożdże, cukier i całość wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, olej, miękkie masło i sól. Ciasto wyrabiać ok 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Czosnek przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez około 30 min. Upieczony czosnek wyjąć z łupinek i rozgnieść widelcem. 

Do miękkiego masła dodać rozgnieciony czosnek, posiekane zioła, sól i pieprz. Całość wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masło ziołowe, posypać serami. Ciasto pokroić na 10 cm paski a następnie na kwadraty. Kwadraty nałożyć na siebie, jeden na drugi i ułożyć pionowo w keksowe wyłożonej papierem do pieczenia. 

Tak przygotowane chlebek odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez ok 40 min. Podawać jeszcze gorący. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz