Ciasteczka orzeszki z nadzieniem orzechowym
Jak Święta to nie może zabraknąć orzeszków. W najbliższym czasie zainwestuję w patelnię do ich pieczenia bo te pojedyncze foremki to jakiś bubel.
Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szkl drobnego cukru
220g masła
2 jaja
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl drobnego cukru
220g masła
2 jaja
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i uformować w kulkę i włożyć do lokówki do schłodzenia. Wylepić foremki ilością ciasta wielkości dużego paznokcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni o piec przez ok 10 min do zarumienienia . Wyjąc z foremek i przestudzić.
Krem:
150g cukru pudru
100g masła
100g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki rumu lub spirytusu
3 łyżki mleka
100g masła
100g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki rumu lub spirytusu
3 łyżki mleka
Mleko podgrzać i sparzyć nim orzechy. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem aż zrobi się białe. Dodać sparzone orzechy i rym lub spirytus.
Nadzieniem wypełniać skorupki orzechów i składać dwie połówki razem.
Nadzieniem wypełniać skorupki orzechów i składać dwie połówki razem.