Arabskie kofty z sosem pomidorowym

Czasem brakuje mi smaku orientalnych przypraw i ostrego jedzenia. Wtedy powstają takie właśnie potrawy 

 

Składniki:

 Mięso:
500g mięsa mielonego wołowego
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 żółtko
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz

Sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
400ml pomidorów z puszki
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól i pieprz

Dodatkowo:
jogurt naturalny
kasza kuskus lub ryż

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso. Dodajemy drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, słodką paprykę w proszku, posiekaną drobno cebulkę, żółtko. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrabiamy dłonią. Z powstałej masy formujemy małe kofty i układamy je na talerzu. W trakcie wyrabiania mięsa warto dodać do niego niewielką ilość zimnej wody. Przy formowaniu natomiast zmoczenie dłoni zimną wodą ułatwi formowanie.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią i odkładamy na talerz (klopsiki mają być jedynie obsmażone). Na patelnię dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy klopsiki, przyprawy i dusimy pod przykryciem przez około 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajmy z ryżem lub kaszą kuskus oraz jogurtem naturalnym.

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!