Ciastka markizy z kremem
Ciastka markizy z kremem to kruche ciastka przełożone kremem waniliowym. Do kremu można dodać kakao, skórkę z cytryny lub inny aromat.
Składniki na 50 szt:
Ciastka maślane:
200 g masła
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
300 g mąki pszennej
Krem z mleka w proszku:
125 ml mleka 3,2%
100 g masła ekstra
2 łyżki cukru wanilinowego
50 g cukru
200-220 g mleka w proszku
skórka z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciastka: Masło z cukrem pudrem, solą i mąką posiekać nożem aż zacznie zbijać się w kruszonkę. Następnie szybko zagnieść w kulkę.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Ciasto rozwałkować dość cienko na 2-3 mm cienko. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto włożyć do lodówki razem z papierem i schłodzić ok. 15 min. Okrągłą foremką o średnicy 5 cm wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół
Piec ok 10-12 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor na lekko złoty.
Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu.Ciastka poodwracać aby spody ciastek po złożeniu były od środka.
Ciastek powinno być parzyście aby można było je złożyć.
Krem: Mleko, masło, cukier wanilinowy, cukier zagotować na średnim ogniu. Mieszaninę wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać na jednolity krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na jedną z połówek ciastka, przykryć drugą połówką, lekko docisnąć. Ciastka są najlepsze na następny dzień.
4 komentarze
Kasia
Dzień dobry, czy ten przepis to jest na 50 sztuk ciastek po złożeniu czy 50 krążków wychodzi z tych składników ? Pozdrawiam
Md
Czy to przepis bez jajek?
Monika Molecka
tak
Monika
Ostatnio zastanawiałam się, do czego zużyć mleko w proszku? Problem rozwiązany ? W niedzielę przygotowuję rodzinny obiad i oprócz tortu podam te markizy. Dziękuję za inspirację ?