Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Latem kiedy owoców pod dostatkiem a chęć na dobre ciasto jest zawsze. Zazwyczaj otwieraj przepiśnik mamy gdzie skrywa się cała masa prostych a jakże smacznych ciast. Tym razem padło na jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką. 

Składniki:

180 g drobnego cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g masła 
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml jogurtu naturalnego
Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
250 g truskawek świeżych
cukier puder, do posypania

Przygotowanie:

Pozostałe składniki na ciasto wyjąć parę godzin wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową, w przeciwnym razie z ciasta wyjdzie zakalec.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do lodówki.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. 
Jogurt odmierzyć.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Formę do pieczenia lub tortownice o śr. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą i jasną masę. Między palcami nie powinno być wyczuwalne kryształki cukru.  
Do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, roztopione masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Szybkimi ale delikatnymi ruchami, za pomocą szpatułki wymieszać ciasto. Dosłownie parę razy. Nie mieszać zbyt długo tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch ułożyć ćwiartki truskawek, skórką do spodu.
Całość posypać kruszonką. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40 min, do momentu aż będzie zarumienione. 
Po upieczeniu, wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy