Kopiec kreta

Kopiec kreta to ciasto mojego męża z lat młodzieńczych. Gdybym zaproponowała mu sernik, jabłecznik czy jeszcze ciasto, On i tak wybierze to!

Mocno czekoladowe ciasto, banany, śmietana z kawałkami czekolady i posypka z ciasta czekoladowego uformowane w kształt kopca. Mąż dał komplement: „było mega pyszne!”.

Składniki na formę o śr. 23 cm:

Ciasto:
125 g miękkiego tłuszczu (masło, margaryna)
120 g cukru
3 jajka
150 g mąki pszennej typ 450
2-3 łyżki kakao gorzkiego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
Krem śmietanowy:
600 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
3 opakowanie usztywniacza do śmietany ŚmietanFix
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
4 banany
trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

Formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (lub 160*C z termoobiegiem).
Czekoladę posiekać drobno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.
Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem razem z cukrem na jasną masę. Dodawać jajka jedno po drugim na zmianę z mlekiem. Dalej ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i startą czekoladę. Mieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*C góra- dół (lub 160*C z termoobiegiem) i piec 25-30 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Za pomocą łyżeczki 2 cm od brzegu i 1 cm wgłąb wydrąż ciasto tak aby został w całości spód i boki. Wydrążone ciasto przełóż do miski i pokrusz (to będzie wierzch kopca).
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fiksami. Dodać czekoladę i wymieszać. Banany obrać ze skórki, wierzch należy skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Banany przeciąć wzdłuż i ułożyć na cieście. Nałożyć śmietanę, formując kopiec. Wierzch należy posypać pozostałym rozdrobnionym ciastem i lekko dociśnij. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!