Cordon Bleu, kotlet szwajcarski

Cordon Bleu to składany kotlet szwajcarski najczęściej przyrządzany z mięsa cielęcego. U mnie często też wykonuję je z mięsa drobiowego lub schabu wieprzowego. To cienko rozbite kawałki mięsa wypełnione serem i niskotłuszczową szynką.
Składniki na 6 szt:

700 g schabu wieprzowego lub cielęcego

6 plastrów chudej szynki (np Prosciutto Cotto)

6 plastrów sera cheddar lub emmentaler

sól i pieprz

Dodatkowo:

100 g mąki pszennej

3 jajka

100 g bułki tartej

olej rzepakowy, do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki o grubości 1 cm. Każdy plaster należy rozbić tłuczkiem na grubość o 5-7 mm (najlepiej pomiędzy arkuszami folii spożywczej). Posypać solą i pieprzem.

Rozłożyć rozbite kotlety. Na jednej części należy ułożyć szynkę, ser i przykryć drugim kawałkiem rozbitego mięsa.

Można nadać mu owalnego kształtu układając kotlet na desce i płaskim nożem wyrównać boki dookoła.

W trzech naczyniach należy przygotować: mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozmącone jajka. Następnie panierować kolejno każdego kotleta: mąka, jajko, bułka- ostrożnie aby się nie rozkleiły. Boki kotletów można dwa razy panierować w jajku i bułce tartej.

Na patelnię wylać olej rzepakowy i rozgrzać na średnim ogniu. Oleju powinno być ok 3cm.

Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!