Cordon Bleu, kotlet szwajcarski
Cordon Bleu to składany kotlet szwajcarski najczęściej przyrządzany z mięsa cielęcego. U mnie często też wykonuję je z mięsa drobiowego lub schabu wieprzowego. To cienko rozbite kawałki mięsa wypełnione serem i niskotłuszczową szynką.
Składniki na 6 szt:
700 g schabu wieprzowego lub cielęcego
6 plastrów chudej szynki (np Prosciutto Cotto)
6 plastrów sera cheddar lub emmentaler
sól i pieprz
Dodatkowo:
100 g mąki pszennej
3 jajka
100 g bułki tartej
olej rzepakowy, do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić na cienkie plasterki o grubości 1 cm. Każdy plaster należy rozbić tłuczkiem na grubość o 5-7 mm (najlepiej pomiędzy arkuszami folii spożywczej). Posypać solą i pieprzem.
Rozłożyć rozbite kotlety. Na jednej części należy ułożyć szynkę, ser i przykryć drugim kawałkiem rozbitego mięsa.
Można nadać mu owalnego kształtu układając kotlet na desce i płaskim nożem wyrównać boki dookoła.
W trzech naczyniach należy przygotować: mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozmącone jajka. Następnie panierować kolejno każdego kotleta: mąka, jajko, bułka- ostrożnie aby się nie rozkleiły. Boki kotletów można dwa razy panierować w jajku i bułce tartej.
Na patelnię wylać olej rzepakowy i rozgrzać na średnim ogniu. Oleju powinno być ok 3cm.
Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron.