Monoporcje czekoladowe z brownie

Monoporcje czekoladowe z brownie to bardzo czekoladowe deserki w kształcie półkuli. To nowoczesne desery które zachwycają swoim wyglądem i rozpieszczają smakiem. Do wykonania takich deserów niezbędna jest forma silikonowa do monoporcji np. taka
Składniki na 12 szt:

Brownie:

185 g deserowej czekolady 50%

185 g miękkiego masła

3 jajka

200 g cukru trzcinowego lub białego

85 g mąki pszennej typ 450

40 g kakao gorzkiego

Mus czekoladowy:

10 g żelatyny (ok 2 łyżeczek)+ 50 ml zimnej wody

350 ml śmietany kremówki 36%

100 g deserowej czekolady 50%

70 g mlecznej czekolady

80 g kremu czekoladowo- orzechowego

Polewa mirror glaze:

100 ml słodzonego mleka skondensowanego

150 g cukru

75 ml wody

175 g deserowej czekolady 50%

9 g żelatyny+ 60 ml wody

Dodatkowo:

pokruszone ciasteczka oreo

złoty barwnik spożywczy+ odrobina spirytusu

dekoracja z czekolady

Przygotowanie:

Brownie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę o wym: 39×29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek..Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 min. Wystudzić a następnie wykroić krążki o śr. 6 cm. Odłożyć na bok. Resztę brownie zjeść lub zamrozić. Można też zrobić deserki brownie (przepis).

 

Mus czekoladowy: Do przygotowania monodeserów będzie potrzebna forma w kształcie półkuli o średnicy 7 cm. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na ok 10 min. Czekolady połamać, przełożyć do miseczki i dodać krem czekoladowo- orzechowy. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rondelka wlać 50 ml śmietany i zagotować. Do gorącej śmietany dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie aby się rozpuściła. Całość przelać do rozpuszczonych czekolad z kremem orzechowym i dokładnie wymieszać. Jeśli zrobią się grudki można ponownie rozgrzać nad kąpielą wodną i dokładnie rozpuścić.

Pozostałą schłodzoną śmietanę (300ml) ubić na sztywno a następnie 1/3 przełożyć do masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzić. Następnie całość przełożyć do ubitej śmietany i wymieszać na jednolity mus. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wypełnić formę do 3/4 jej wysokości. Na musie ułożyć krążki z brownie i lekko docisnąć. Tak przygotowane desery należy mrozić w zamrażalniku przez ok 5-6 godz.

Polewa mirroz glaze: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min. W garnku umieścić wodę i cukier. Gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż całości się rozpuści. Na samym końcu dodać mleko skondensowane. Wymieszać. Całość można zmiksować blenderem a następnie przelać przez gęste sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Polewę należy wystudzić do temperatury pomiędzy 35-37*C.

Zamrożone półkule należy ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na kratce, pod kratką ustawić tacę lub pojemnik w który będzie ściekał nadmiar polewy. Polewać powoli każdą półkulę od samego czubka dokładnie ku zewnętrznej stronie.  Ostrożnie podnieść szpatułką deser wyrównując resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w pokruszonych bardzo drobno ciasteczkach oreo.

Złoty barwnik spożywczy wymieszać z odrobiną spirytusu i za pomocą pędzelka spryskać z bliskiej odległości deserki.

Na czubku każdego deseru ułożyć dekorację z czekolady.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

20 komentarzy