Monoporcje czekoladowe z brownie
Monoporcje czekoladowe z brownie to bardzo czekoladowe deserki w kształcie półkuli. To nowoczesne desery które zachwycają swoim wyglądem i rozpieszczają smakiem. Do wykonania takich deserów niezbędna jest forma silikonowa do monoporcji np. taka
Składniki na 12 szt:
Brownie:
185 g deserowej czekolady 50%
185 g miękkiego masła
3 jajka
200 g cukru trzcinowego lub białego
85 g mąki pszennej typ 450
40 g kakao gorzkiego
Mus czekoladowy:
10 g żelatyny (ok 2 łyżeczek)+ 50 ml zimnej wody
350 ml śmietany kremówki 36%
100 g deserowej czekolady 50%
70 g mlecznej czekolady
80 g kremu czekoladowo- orzechowego
Polewa mirror glaze:
100 ml słodzonego mleka skondensowanego
150 g cukru
75 ml wody
175 g deserowej czekolady 50%
9 g żelatyny+ 60 ml wody
Dodatkowo:
pokruszone ciasteczka oreo
złoty barwnik spożywczy+ odrobina spirytusu
dekoracja z czekolady
Przygotowanie:
Brownie: Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół. Formę o wym: 39×29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek..Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 min. Wystudzić a następnie wykroić krążki o śr. 6 cm. Odłożyć na bok. Resztę brownie zjeść lub zamrozić. Można też zrobić deserki brownie (przepis).
Mus czekoladowy: Do przygotowania monodeserów będzie potrzebna forma w kształcie półkuli o średnicy 7 cm. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na ok 10 min. Czekolady połamać, przełożyć do miseczki i dodać krem czekoladowo- orzechowy. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rondelka wlać 50 ml śmietany i zagotować. Do gorącej śmietany dodać namoczoną żelatynę i wymieszać dokładnie aby się rozpuściła. Całość przelać do rozpuszczonych czekolad z kremem orzechowym i dokładnie wymieszać. Jeśli zrobią się grudki można ponownie rozgrzać nad kąpielą wodną i dokładnie rozpuścić.
Pozostałą schłodzoną śmietanę (300ml) ubić na sztywno a następnie 1/3 przełożyć do masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzić. Następnie całość przełożyć do ubitej śmietany i wymieszać na jednolity mus. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wypełnić formę do 3/4 jej wysokości. Na musie ułożyć krążki z brownie i lekko docisnąć. Tak przygotowane desery należy mrozić w zamrażalniku przez ok 5-6 godz.
Polewa mirroz glaze: Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 min. W garnku umieścić wodę i cukier. Gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż całości się rozpuści. Na samym końcu dodać mleko skondensowane. Wymieszać. Całość można zmiksować blenderem a następnie przelać przez gęste sito aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewę należy wystudzić do temperatury pomiędzy 35-37*C.
Zamrożone półkule należy ostrożnie wyjąć z formy i ułożyć na kratce, pod kratką ustawić tacę lub pojemnik w który będzie ściekał nadmiar polewy. Polewać powoli każdą półkulę od samego czubka dokładnie ku zewnętrznej stronie. Ostrożnie podnieść szpatułką deser wyrównując resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w pokruszonych bardzo drobno ciasteczkach oreo.
Złoty barwnik spożywczy wymieszać z odrobiną spirytusu i za pomocą pędzelka spryskać z bliskiej odległości deserki.
Na czubku każdego deseru ułożyć dekorację z czekolady.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak to zrobić.
20 komentarzy
Ania
Wczoraj robiłam deserki i niestety polewa mirror glaze wsiąkneła mi do deserów, w ogóle jej nie widać. Temperatura mirror glaz była 34C . Co zrobiłam nie tak?
Dominika
Czy do deseru można dodać żelka owocowa ?
Monika Molecka
Tak, można
Iza
Czy można zastąpić spirytus wodą?
Monika Molecka
Spirytus szybko odparuje woda pozostawi tylko mokre krople
Kamila
Poprostu petarda 😍😍😍
Marta
Wygląda pysznie, ale to prawdziwa bomba kaloryczna! 2 kostki masła i 6 tabliczek czekolady na zaledwie 12 porcji to ogromnie dużo kalorii.
Justyna
I właśnie o to chodzi! Nie je się takich cudów codziennie tylko na wyjątkowe okazje!
Kasia
Czy mogę zrobić deserki dzień wcześniej i trzymać w lodowce ? 😊
Monika Molecka
Tak powinno się zrobić
Olcia_1815
Czy pozostałą Polskę mirror glaze można zamrozić?
Monika Molecka
Tal, można mrozić
Monika Molecka
No tak jeśli zje Pani 12 szt to faktycznie 😀
Iza
Zrobiłam na Dzień Dziadków- wyszło fenomenalnie 🙂 dziękuję za przepis
Ania
Dzień dobry, zrobiłam i smakowały, lecz polewa mirror głazie wpiła do środka wcale jej nie bylo widać. Co mogłam zrobić nie tak? Pozdrawiam Ania
Monika Molecka
Dzień dobry, była zbyt ciepła przed polaniem zamrożonych deserów
Ania
Jak duże są te kule silikonowe
Marta
Hej, czy można je trzymać w zamrażalniku przez ok 4 dni, w tej formie sylikonowej bez polewy? 🙂
Monika Molecka
Można
Dominika
Zabrakło mi foremek na cały mus. Czy mogę go w jakiś sposób przechować aż wyjmę zamrożone deserki?