Kapuśniaczki

Kapuśniaczki to miękkie bułeczki wypełnione farszem z ugotowanej kiszonej kapusty okraszonej cebulką podsmażoną na maśle. Są przepyszne i idealnie komponują się z kubkiem gorącego barszczyku.
Składniki na 50 szt:

Ciasto:

250 ml mleka

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

500 g mąki pszennej ty 550

1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany

100 ml oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)

Farsz:

500 g kiszonej kapusty

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

40 g masła

1 cebula

natka pietruszki

sól i pieprz

Dodatkowo:

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

mak lub sezam, do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 4 równe części, położyć na tacę posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.

Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziela angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor. 

Kapustę odsączyć, wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Kapustę posiekać drobniej, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wycinać krążki o śr. 6 cm. Na każdy krążek ułożyć farsz i sklejać trójkąty. Najpierw zlepić do połowy jak pieroga a następnie pozostałą część zlepić tworząc wierzchołek. Po obróceniu utworzy trójkątną bułeczkę (patrz fot.)

 

 

Kapuśniaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 25-30 min.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Przed pieczeniem kapuśniaczki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec 15-18 min.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać takie kapuśniaczki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

  • Natalia

    Pyszne mięciutkie ciasto. Malutkie kęsy w sam raz na przyjęcie. Zrobiłam na międzynarodowy dzień w naszej szkole. Znikły w oka mgnieniu!

  • Klaudia

    Dzieki Pani przepisowi po raz pierwszy wyszlo mi super mieciutkie ciasto drozdzowe 🙂 Kapusniaczki byly przepyszne, zamrozilam czesc tuz po upieczeniu, po rozmrozeniu wystarczy wrzucic do mikrofali na 1,5 minuty i sa jak z piekarnika 🙂 aktualnie robi sie zaczyn na kolejna porcje, tym razem zrobie na slodko z czekolada i troszke doslodze ciasto 🙂

  • Karolina

    Zrobiłam kapuśniaczki dzień przed wigilią, po upieczeniu ciasto było twarde, jednak na drugi dzień było mięciutkie i pyszne, na kolejny raz przygotuję więcej farszu, żeby kapuśniaczki były grubiutkie.
    Bardzo fajny przepis, czuję, że będę go robić co roku na święta 😀

  • Marta

    Czy próbowała Pani mrozić kapuśniaczek? Chciałam przygotować szybciej na wigilię i je zamrozić a przed kolacją jedynka podgrzać. Nie każde ciasto jest dobre po odmrozeniu, jest gumowe więc wolę dopytać. Pozdrawiam

  • Justyna

    Świetny przepis już mam ochotę zrobić, a na pewno na święta. Dziękuję bardzo za inspirację.