Kapuśniaczki
Kapuśniaczki to miękkie bułeczki wypełnione farszem z ugotowanej kiszonej kapusty okraszonej cebulką podsmażoną na maśle. Są przepyszne i idealnie komponują się z kubkiem gorącego barszczyku.
Składniki na 50 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej ty 550
1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 białko (żółtko zostawić do posmarowania bułek)
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
40 g masła
1 cebula
natka pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
mak lub sezam, do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży nie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić robotem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 4 równe części, położyć na tacę posypaną mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40 min.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziela angielskie i 1/2 łyżeczki soli. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Kapustę odsączyć, wystudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. Kapustę posiekać drobniej, dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wycinać krążki o śr. 6 cm. Na każdy krążek ułożyć farsz i sklejać trójkąty. Najpierw zlepić do połowy jak pieroga a następnie pozostałą część zlepić tworząc wierzchołek. Po obróceniu utworzy trójkątną bułeczkę (patrz fot.)
Kapuśniaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 25-30 min.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Przed pieczeniem kapuśniaczki posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Piec 15-18 min.
10 komentarzy
Natalia
Pyszne mięciutkie ciasto. Malutkie kęsy w sam raz na przyjęcie. Zrobiłam na międzynarodowy dzień w naszej szkole. Znikły w oka mgnieniu!
Klaudia
Dzieki Pani przepisowi po raz pierwszy wyszlo mi super mieciutkie ciasto drozdzowe 🙂 Kapusniaczki byly przepyszne, zamrozilam czesc tuz po upieczeniu, po rozmrozeniu wystarczy wrzucic do mikrofali na 1,5 minuty i sa jak z piekarnika 🙂 aktualnie robi sie zaczyn na kolejna porcje, tym razem zrobie na slodko z czekolada i troszke doslodze ciasto 🙂
Monika Molecka
Bardzo mi miło i cieszę się że zasmakowały:)
Karolina
Zrobiłam kapuśniaczki dzień przed wigilią, po upieczeniu ciasto było twarde, jednak na drugi dzień było mięciutkie i pyszne, na kolejny raz przygotuję więcej farszu, żeby kapuśniaczki były grubiutkie.
Bardzo fajny przepis, czuję, że będę go robić co roku na święta 😀
Marta
Czy próbowała Pani mrozić kapuśniaczek? Chciałam przygotować szybciej na wigilię i je zamrozić a przed kolacją jedynka podgrzać. Nie każde ciasto jest dobre po odmrozeniu, jest gumowe więc wolę dopytać. Pozdrawiam
Joannna
Czy można przygotowac wcześniej i zamrozić?
Monika Molecka
Można, lecz na świeżo najlesze
aga
Przepis doskonały., polecam, nawet po dwu dniach bułeczki są miękkie i smaczne
Justyna
Świetny przepis już mam ochotę zrobić, a na pewno na święta. Dziękuję bardzo za inspirację.
Mati
Wyglądają super 😀