Drożdżowe ciasto pomarańczowe z suszonymi owocami
Drożdżowe ciasto pomarańczowe z suszonymi owocami to bardzo puszyste ciasto o aromacie pomarańczy z kawałkami suszonym owoców wcześniej moczonych w soku pomarańczowym.
Składniki na śr. 18 cm:
Ciasto:
180 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
4 żółtka
80 g cukru
szczypta soli
400 g mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
50 g masła
Dodatkowo:
20 g miękkiego masła, do posmarowania ciasta
100 g owoców suszonych tj. morele, rodzynki, suszone śliwki+ 80 ml soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotowanie:
Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać tak aby nie było gorące tylko letnie. Mleko wlać do misy miksera. Do mleka pokruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Całość wymieszać.
Żółtka z pozostałym cukrem ubić na jasną puszystą masę. Do misy miksera dodać ubite żółtka oraz mąkę, skórę z pomarańczy, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez około 10-15 min. Jest klejące ale takie powinno być.
Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. aby podwoiło swoją objętość.
Owoce suszone pokroić w drobną kostkę. Sok pomarańczowy zagotować a następnie zalać nim pokrojone owoce i skórkę kandyzowaną. Odstawić na 15 min a następnie odsączyć dobrze na sitku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5- 1 cm i całą powierzchnię posmarować miękkim masłem. Następnie wyłożyć namoczone w soku suszone owoce. Ciasto zwinąć jak roladę i przekroić ostrym nożem wzdłuż zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto na przemian a następie zawinąć w ślimaka. Ciasto przełożyć do wysokiej formy o śr. 18 cm, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 min.
Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół. Piec przez ok 30-35 min. W przypadku gdy góra zacznie się bardzo przypiekać można przykryć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.