Maślane tartaletki z ganache pistacjowym i frużeliną malinową
Maślane tartaletki z ganache pistacjowym i frużeliną malinową to kruche ciasto wypełnione po brzegi pistacjowym ganache na bazie białej czekolady. Dla przełamania słodyczy spód wypełnia frużelina malinowa
Składniki na 10 szt o śr. 8 cm
Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej 450
50 g cukru pudru
120 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Frużelina malinowa:
250 g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
Ganache pistacjowy ubijany:
70 g czekolady białej
60 g pasty pistacjowej
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Ganache pistacjowy:
70 g czekolady białej
60 g pasty pistacjowej
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
100 g malin świeżych
kuleczki Crispearls
maliny liofilizowane
Przygotowanie:
Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Najlepiej zrobić to w Thermomixie lub malakserze aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować między dwom arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Tartaletki można wykonać w ringach lub zwykłych foremkach do tartaletek. Z pierwszej części schłodzonego ciasta wycinać spody do tarteletek wycinając ostrą stroną foremki. Ułożyć formy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub macie perforowanej i na spód ułożyć wykrojone wcześniej dna (trzeba robić to w miarę szybko póki ciasto jest schłodzone i sztywne).
Z drugiej części wyciąć paski nieco szersze niż wysokość foremek do tarteletek i wyłożyć boki foremek delikatnie dociskając i docinając łączenie. Tak przygotowane tarteletki razem z blaszką włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 2 godz.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół
Schłodzone tarteletki wyjąć i przyciąć (w miarę szybkimi ruchami) równo z foremką ostrym nożem. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 170*C góra- dół piekarnika i piec przez ok 20 min
Tartaletki wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu.
Frużelina malinowa: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min. Maliny włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
Ganache ubjany: W pierwszej kolejności należy zacząć od kremu ganache ubijanego, który powinien się dobrze schłodzić przed ubiciem.
100 ml śmietanki odlać, drugie 100 ml przelać do rondelka. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej, dodać pastę pistacjową i wymieszać. 100 ml śmietana w rondelku podgrzać, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Gorącą śmietankę dodawać w 3 partiach do białej czekolady z pastą i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać 100 ml zimnej śmietanki i wymieszać dokładnie. Całość nakryć folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni ganache i schłodzić w lodówce przez ok 4 godz. Schłodzone ganache ubić mikserem na gęsty krem. Ganache przełożyć do worka cukierniczego z tylką płaską.
Ganache (wypełnienie tartaletek): 100 ml śmietanki odlać, drugie 100 ml przelać do rondelka. Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej, dodać pastę pistacjową i wymieszać. 100 ml śmietana w rondelku podgrzać, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Gorącą śmietankę dodawać w 3 partiach do białej czekolady z pastą i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać 100 ml zimnej śmietanki i wymieszać dokładnie.
Składanie tartaletek: Na kruchy spód wyłożyć cienką warstwę frużeliny. Schłodzić aby frużelina stężała. Następnie wylać płynny ganache, wstawić do lodówki do stężenia. Na sam koniec wycisnąć ganache ubijany z worka cukierniczego i udekorować malinami, kuleczkami Crispearls i pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
9 komentarzy
Ola
Dzień dobry, jaką pastę pistacjowa pani poleca?
Patrycja
Witam
Czy zelatyna w ganach powinna być załam a2 łyżkami czy łyżeczkami wody? W ogóle mi nie stężała kiedy zalałam 1/2lyzeczki wody z 2ma łyżkami wody.
Marta
Czy jest konieczne by robić cudo pistacjowe 2 razy ? Jaki jest różnica ? Czy jedno jest jako wypełnienie a drugie jako „dekoracja”?
Katia 729
Czy krem / maslo pistacjowe może być użyte zamiast pasty?
Jaka markę Pani poleca?
onyxgabinet.pl
Tartaletki to wybór ciekawy, jednak wiem że są różne formy i opcje. Wygląda niesamowicie.
Justyna
Czy można z tych składników zrobić jedna duża tartę 24cm?
Monika Molecka
Tak
Karolina
Cześć. Wyglądają świetnie. Koniecznie spróbuje. Napisz tylko czy ta żelatyna jest niezbędna w ganache pistacjowym? Czy utrzyma się bez niej forma? Chciałabym żeby to była naturalna konsystencja, nie przepadam za żelatynową
Monika Molecka
Hej,
tak jest konieczna jednak nie jest wyczuwalna w konsystencji kremu