Markizy cytrynowe
Ciastka markizy z kremem to kruche ciastka przełożone kremem cytrynowym. Świetnie smakują zaraz po upieczeniu ale chyba jeszcze lepiej na drugi dzień.
Składniki na 50 szt:
Ciastka maślane:
200 g masła
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
300 g mąki pszennej
Krem cytrynowy:
125 ml mleka 3,2%
100 g masła ekstra
1 łyżeczka skórki z bio cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Pi-nuts
50 g cukru
200-220 g mleka w proszku
Dodatkowo:
50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciastka: Masło z cukrem pudrem, solą i mąką posiekać nożem aż zacznie zbijać się w kruszonkę. Następnie szybko zagnieść w kulkę.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół
Ciasto rozwałkować dość cienko na 2-3 mm cienko. Ja wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ciasto włożyć do lodówki razem z papierem i schłodzić ok. 15 min. Okrągłą foremką o średnicy 5 cm wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra- dół
Piec ok 10-12 min aż ciastka zaczną zmieniać kolor na lekko złoty.
Zdejmować z blaszki dopiero po wystygnięciu. Ciastka poodwracać aby spody ciastek po złożeniu były od środka.
Ciastek powinno być parzyście aby można było je złożyć.
Krem: Mleko, masło, cukier wanilinowy, cukier i skórkę cytrynową zagotować na średnim ogniu. Mieszaninę wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mleko w proszku i wymieszać na jednolity krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na jedną z połówek ciastka, przykryć drugą połówką, lekko docisnąć.
Czekoladę białą rozpuścić, przelać do woreczka z uciętym rogiem i polewać ciasteczka. Schłodzić w lodówce.
Ciastka są najlepsze na następny dzień.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA